Ehdoton rakkaus

Victoria Boyson: Unconditional Love

Tässä on päällekkäin kaksi galaksia (NGC 3314), joista taaempi valaisee hyvin edessä olevan galaksin pimeitä kaasuja. Tämä komea näky löytyy eteläiseltä tähtitaivaalta Vesikäärmeen tähdistöstä. Kuva: ESA Hubble.

Tässä on NGC 3314 ja siinä näkyy päällekkäin kaksi galaksia, joista taaempi valaisee hyvin edessä olevan galaksin pimeitä kaasuja. Tämä komea näky löytyy eteläiseltä tähtitaivaalta Vesikäärmeen tähdistöstä. Kuva: ESA Hubble.

Meidän inhimillistä sydäntämme ei ole koskaan suunniteltu ottamaan vastaan niitä tuskallisia loukkauksia, joita syydetään monien päälle tänä päivänä. Valitettavasti elämme hyvin ilkeässä ja katalassa maailmassa, joka näyttää ottavan hurskaat miehet ja naiset maalitaulukseen. Jos sinulla on se mieli, että pyrit rakastamaan niin kuin Kristus teki, sinun on hyvä olla tietoinen, että sinä olet maalitauluna sille maailmalle, joka rakastaa vihata.

Tässä maailmassa, jossa elämme, anteeksiantaminen näyttäytyy heikkoudeksi ja luottamus haavoittuvuudeksi. Herramme kertoi meille, että lopun aikoina tulisi suuri eksytys. Hän tiesi, että oikeamielisyys näyttäisi monien mielestä pahuudelta ja taas se, mikä on pahaa, saisi osakseen hyväksyntää miljoonilta ihmisiltä.

Miten siis ihmisen sydän selviytyy niistä paineista, joita nämä kummallisuudet aiheuttavat? Miten me voitamme meitä painostavan halun takertua haavoihimme ja kaunaisuuteemme, jota saatamme kokea tässä elämässä?

Särkyvä rakkaus
Meidän inhimillistä rakkauttamme ei luotu kestämään sellaisia esteitä ja meidän rakkautemme epäonnistuu usein. Saatat olla sellaisessa elämäntilanteessa nyt, että sinusta tuntuu, että sinulla ei ole enää voimaa sisälläsi rakastaa niitä, jotka ovat kohdelleet sinua huonosti. No, vastaukseni onkin: rentoudu ja lopeta yrittämästä sellaista, mihin sinun rahkeesi eivät yksinkertaisesti riitä.

Ymmärräthän, että meidän inhimillinen kykymme rakastaa, kun sitä yhä uudestaan nujerretaan, valuu tyhjiin. Tässä ei ole mitään epäselvää: meidän sydämemme on kykenemätön kestämään jatkuvaa tuskaa ja hyökkäystä. Jos tunnet epäonnistuneesi rakkaudessa vaeltamisessa, rentoudu – todennäköisesti oletkin epäonnistunut. Sinun kykysi rakastaa loppuu aina kesken. Sen vuoksi Herra kehottaa meitä ottamaan hänen ikeensä päällemme.

Sillä minun ikeeni on sovelias, ja minun kuormani on keveä. Matt.11:30 (KR38).

Jumala tietää, kuinka hauras sinun rakkautesi on. Sen vuoksi Hän lähetti meille Sijaisen: Poikansa!

Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Joh.3:16.

Jeesus tuli antamaan meille elämän, yltäkylläisen elämän (Joh.10:10).

Hänen ikeensä on sovelias
Kuinka voisimme elää elämää täysillä, jos me koemme yhä uudestaan menneisyyden kipuja ja epäoikeudenmukaisuuksia. No, emmehän me yksinkertaisesti voi. Niinpä meidän Herramme on antanut meille suuressa armossaan mahdollisuuden kokea yltäkylläistä elämää, jonka Kristus meille antaa, silloinkin, kun meitä kohdellaan kaltoin. Ja sinä löydät huojennuksen kipuihisi ottamalla päällesi Hänen ikeensä. Muista, että Hän sanoi ”minun ikeeni on sovelias…”

Herramme ei tarkoittanut tällä, että Hänen ikeensä olisi Hänelle yhtään soveliaampi kantaa. Hyvänen aika, sehän oli aivan päinvastaista. Hänen ikeensä ei ollut soveliaampi kuin meidän, se oli olennaisesti vaikeampi kuin meidän.

Jos se ies, jonka Hän kantoi, ei ollut soveliaampi, olisiko ero ollut härän voimissa? Ethän sinä koskaan laittaisi samaa iestä vasikan selkään kuin täysikasvuisen härän selkään? Mutta jos sinulla olisi vain yhdenkoon ikeitä, sinun pitäisi kai hankkia isompi härkä, jos haluat, että kuorma olisi helpompi kantaa. Meidän kuormamme ovat helpompia kantaa ja paljon kevyempiä sen koon vuoksi, mikä meidän härällämme on. Suurempi härkä tekee ikeestä soveliaamman. Jumala on tarpeeksi suuri kantamaan minkä tahansa kokoisen kuorman, mitä haluaisimme Hänen kantavan.

Rakkauden siirrännäinen
Jos sinun ihmissydämen kokoinen sydämesi ei omaa tarpeeksi voimaa rakastaa ehdottomasti, silloin tarvitset isomman sydämen – sellaisen, joka on tarpeeksi suuri kantaakseen sinun kipujesi kuorman. Monet teistä olette kokeneet hylkäämisen tuskan, avioeron kirvelevyyden tai sen melkein loputtomalta tuntuvan kivun, jonka läheisen ihmisen menetys aiheuttaa.

Ystäväni, se mitä tarvitset, on ”rakkauden” elinsiirron. Kyllä, tarkoitan sitä: sydämensiirron. Vaihda se rakkaus, joka on täynnä vajavaisuutta, Jumalan rakkauteen, joka voi tehdä kaiken uudeksi jälleen. Jumala ei koskaan tarkoittanut, että meidän luonnollinen ja inhimillinen rakkautemme riittäisi kantamaan meitä läpi elämän tuskallisten kokemusten. Sen vuoksi meidän sydämemme tulevat niin koviksi.

Me yritämme suojella itseämme kivulta sulkemalla pois rakkauden. Me vetäydymme pois ihmissuhteista, koska meitä on loukattu menneisyydessä. Sanomme itseksemme: ”En enää koskaan avaudu, ettei minua voitaisi loukata enää samalla tavalla!” Kieltäydymme luottamasta kehenkään ja niin pian kuin alamme luottaa uudestaan vihollinen on heti paikalla ja pitää huolen, että tulemme jälleen loukatuiksi.

Vaihtamalla meidän heikon rakkautemme Jumalan rakkauteen, me teemme itsellemme mahdolliseksi olla väleissä niidenkin kanssa, joiden epäilemme lopulta loukkaavan meitä. Hänen rakkautensa kestää sen. Tiedämme jo etukäteen, että mikä tahansa ihmissuhde voi aiheuttaa kipua, mutta tajuamme, että Jumalan suureen rakkauteen voi luottaa, hänen kykyynsä suojella meitä myös tuskallisissa tilanteissa.

Herramme rakkaus on paljon suurempaa ja vahvempaa kuin meidän. Jos haluamme täyttää Jumalan suunnitelman meidän elämässämme, tarvitsemme Hänen rakkautensa, omamme ei riitä. Me voimme valmistautua kohtaamaan elämän kipuja ja haavoittumisia pukemalla yllemme Hänen rakkautensa.

Corrie ten Boom
Corrie ten Boom kertoo, miten hän menetti ainoan rakastamansa miehen, Karelin, toiselle naiselle. Hänen sydämensä särkyi ja hänen isänsä puhui hänelle nämä sanat: ”Jumala rakastaa Karelia – enemmän kuin sinä – ja jos pyydät Häneltä, niin Hän voi antaa sinulle oman rakkautensa tätä miestä kohtaan, rakkauden jota mikään ei voi estää, mikään ei voi tuhota. Aina kun emme voi rakastaa vanhan luonnon mukaisella inhimillisellä tavalla, Jumala voi antaa meille täydellisen tavan. (Corrie ten Boom: Piilopaikka)

Ehdoton rakkaus
Herra puhuu meille:

Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman. Joh.16:33.

Herra itse on lahjoittanut meille avaimet ehdottomaan rakkauteen. Hänen rakkautensa on suurempaa ja on riittävää kantamaan sitä kipua, johon oma rakkautesi ei riitä. Ota Hänen ikeensä päällesi ja pyydä antamaan sinulle Hänen rakkautensa niitä kohtaan, jotka ovat haavoittaneet sinua. Ole hiljaa ja anna Hänen tehdä se. Tulet huomaamaan, että Jumalan hellittämätön rakkaus virtaa sinun kauttasi niitä ihmisiä kohtaan, joiden kanssa et kyennyt edes puhumaan.

Olen tehnyt itse sen, mitä pyydän sinua tekemään. Kun tunsin haavoittavien sanojen halvaannuttavan kivun, kun ne iskivät kuin tikarit sydämeeni, epäonnistuin yrittäessäni yhä rakastaa heitä. Pyysin Jumalaa antamaan minulle Hänen rakkautensa heitä kohtaan ja ihme tapahtui. Rakkaus syntyi sydämessäni. Selittämätön, järjenvastainen, ehdoton rakkaus.

Victoria

Victoria Boyson, Inc. © 2003 -2004

http://www.boyson.org/

Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin suomeksi täällä.