Tarvitseeko seurakunta isommat tilat?

Rick Warren: Does your church really need a bigger building?

Tässä on auringon kaltainen tähti tehnyt kuolemaa ja sen materiaalia on purkautunut hehkuvaksi sumuksi. Kuva: ESA Hubble.

Tässä on auringon kaltainen tähti tehnyt kuolemaa ja sen materiaalia on purkautunut hehkuvaksi sumuksi. Sumu NGC 6751 muistuttaa jonkin verran kissansilmää. Kuva: ESA Hubble.

Alamme seurakunnassamme käyttää Internetiä työkaluna voidaksemme kehittää, kasvattaa ja vahvistaa seurakuntaamme. Ei internet tietenkään koskaan syrjäytä kasvoista kasvoihin tapahtuvaa yhteyttä, mutta olisi vakava erehdys ajatella, että kaikki mitä seurakunnassa tapahtuu, sen jumalanpalvelus, opettaminen, pappeus, evankeliointi ja keskinäisessä yhteydessä eläminen pitäisi kaikki tapahtua kirkkorakennuksen neljän seinän sisällä. Oikeastaan luulen, että kirkkorakennukset ovat suuri este seurakunnan laajentumiselle ja että massiiviset rakennusprojektit ovat usein rahan tuhlausta.

Tällä hetkellä Amerikassa on usean tusinan verran erittäin suuria kirkkorakennuksia suunnitteilla tai tekeillä, mutta luulen niiden olevan viimeisiä dinosauruksia lajissaan. Historia on todistanut yhä uudestaan, että tulevat sukupolvet eivät täytä niitä luolia, joita edelliset sukupolvet ovat rakentaneet. Esimerkiksi joka kerta, kun Spurgeon Tabernacel rakennettiin uudestaan (kolmesti), sitä pienennettiin. Suurien tyhjien katedraalien lista olisi kai aika pitkä. Jumala haluaa kunkin sukupolven aikana tehdä uutta. Hän siunaa voideltuja ihmisiä, ei rakennuksia.

Meidän tulee myös muistaa, että nopeimman kasvun aika seurakunnan historiassa oli ensimmäiset 300 vuotta, kun ei ollut vielä kirkkorakennuksia lainkaan. Ja nykyään kaikkein nopeimmin kasvavat liikkeet, jotka luovat uusia seurakuntia eri puolilla maailmaa, moninkertaistavat kokoaan ilman ulkonaisia kirkkorakennuksia.

Rakennusten pitäisi olla välineitä hengellisessä työssä, ei mitään monumentteja. Olen sanonut omalle seurakunnalleni toistuvasti, että Saddleback -seurakunta ei koskaan rakentaisi rakennusta, jota se ei voisi repiä alas siinä tapauksessa, että se estäisi meitä saavuttamasta lisää ihmisiä. Seurakuntien pitäisi keskittyä rakentamaan ihmisiä, ei rakennuksia! Siitä juuri on kysymys päämääräkeskeisessä elämässä. Se on prosessi, joka rakentaa ihmistä. Ihmisten tulee nousta kasvuun, ei kirkontornien.

Meidän vastahakoisuutemme rakentaa rakennuksia on ollut Saddlebackin perusarvoja sen alkupäivistä lähtien 21 vuotta sitten. Yksi tavoitteistamme, joita asetimme seurakunnallemme, oli osoittaa, että se kasvaisi ilman kirkkorakennuksia. Sen vuoksi odotimme, että seurakunnassamme alkaisi käydä yli 10.000 kävijää ennen kuin rakentaisimme ensimmäisen rakennuksemme! Luulen, että pystyimme osoittamaan tavoitteemme oikeaksi. Pelkästään se, että seurakunta kasvaa, ei merkitse sitä, että pitää rakentaa uusi tai suurempi rakennus.

Annanpa esimerkin: muutamia vuosia sitten me käynnistimme jokasyksyisen hengelliseen kasvuun tähtäävän kampanjamme, joille annoimme nimen ”50 päivää rakkautta”. Yksi viidestä osa-alueesta on kahdeksanviikkoinen raamattupiiri, joka hyödyntää saarnojani. Koska kaikki meidän aikuiskasvatuksemme (”aikuisten pyhäkoulut”) pidetään kodeissa – ei niissä rakennuksissa, jotka ovat toimintakeskuksessa – olemme kyenneet aloittamaan jopa 200 uutta ryhmää viikossa.

Luit oikein. Yhden ainoan viikonlopun aikana me listasimme ja saimme yhteyteemme 2000 uutta ihmistä (jotka eivät olleet mukana missään ryhmässä ennestään), henkilöitä jotka alkoivat osallistua uusiin raamattupiireihimme. Emme olisi koskaan edes uneksineet noin suurista ihmismääristä, jos olisimme yrittäneet sijoittaa heidät toimitiloihimme.

Olisin ehdottomasti vastaan, jos haluttaisiin rakentaa MINKÄ TAHANSA kokoinen rakennus, jota käytettäisiin vain kerran tai kahdesti viikossa. On kehnoa Jumalan varojen taloudenhoitoa rakentaa jokin toimitila vain sen vuoksi, että pastori haluaa puhua kaikille yhtä aikaa.

Totta puhuen tämä on pieni salaisuus: vain pastorit haluavat todella suuria jumalanpalveluksia!

Normaali-ihmiset pitävät vaatimattomasti mitoitetuista kokouksista, sopivan suurista jotta yhteislaulu onnistuu, mutta ei liian suuren väkijoukon kansoittamista. Sen vuoksi pidän parempana, että on 200 hengen huoneisto ja se täytetään viisi kertaa kuin tuhannen hengen auditorio, joka täytetään vain kerran viikossa ja jätetään tyhjilleen muuksi ajaksi.

Niin, onhan meillä Saddleback -seurakunnassa 3200-paikkainen kokouskeskus, mutta me täytämme sen samanlaisilla ohjelmilla kuusi kertaa viikonlopun aikana ja siten voimme palvella yli 16000 kävijää viikoittain ilman, että meidän täytyisi kustantaa jokin jättiläismäinen stadion-tyyppinen areena.

Jos on pakko rakentaa, kehottaisin ainakin harkitsemaan, voisiko siitä tehdä monikäyttöisen toimitilan. Se olisi paljon parempaa voimavarojen hoitoa. Saddleback -seurakunnassa tapahtuu niin, että heti kun meidän viikonlopun kokouksemme ovat ohi, toimintakeskuksemme tuolit kootaan pois ja tiloja käytetään viikon mittaan monin eri tavoin. Tämä vapauttaa valtavan paljon tilaa erilaisille ohjelmille ja rahaa käytettäväksi työhön.

Saatan kuulla korvissani kritiikkiä tällaista ehdotusta vastaan, sillä tarvitsemme ”upeaa ja kaunista kirkkoarkkitehtuuria”. Ilman muuta pidän itsekin kauniista arkkitehtuurista ja sekin on avuksi, kun palvelemme Herraa. Mutta millä hinnalla? Voiko joku vakavassa mielessä löytää Uudesta Testamentista oikeutuksen miljoonien dollarien pyhäköille, jotka on rakennettu velaksi ja joita käytetään vain muutamia tunteja viikossa – varsinkin kun niin monien maailmassa tulisi saada kuulla evankeliumin ilosanoma ensi kertaa?

Rohkaisen sinua kokeilemaan ja etsimään tapoja tavoittaa ihmisiä ja hengellisesti kasvattaa heitä halvemmalla, ilman rakennuksia. Älä anna perinteisten toimintatapojen ja tiilien ja laastin – tai niiden puutteen – estää sinua keskittymästä siihen, mikä on tärkeintä: ihmisten elämän muuttamiseen!

Copyright © Rick Warren 2005. Julkaistu luvalla. Kaikki oikeudet pidätetään.

Alkuperäisten artikkelien lähteenä käytetty verkkosivustoja:
http://www.pastors.com/

Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu suomeksi täällä.