Jumala, miksi minulle kävi näin?

PDFicon20 Rick Warren: God, Why Is This Happening to Me?

Tämä on ns. Trifidisumu Jousimiehen tähdistössä. Kohde on oman Linnunratamme sisällä n.9000 valovuoden päässä Maasta. Kohde tunnetaan myös nimellä M20 tai NGC 6514. Kuva: ESA Hubble.

Tämä on ns. Trifidisumu Jousimiehen tähdistössä. Kohde on oman Linnunratamme sisällä n.9000 valovuoden päässä Maasta. Kohde tunnetaan myös nimellä M20 tai NGC 6514. Kuva: ESA Hubble.

Tietämisemme on näet vajavaista ja profetoimisemme on vajavaista… Nyt katselemme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin. Nyt tietoni on vielä vajavaista, mutta kerran se on täydellistä, niin kuin Jumala minut täydellisesti tuntee. 1.Kor.13:9,12.

Tuskassaan ja epätoivossaan Job kysyi muutamia aiheellisia kysymyksiä: Miksi hän antaa elämän valon sille, jonka osa on kärsimys, miksi niille, joiden elämä on täynnä katkeruutta? Job 3.20.

Tämä miksi-kysely kuuluu ihmiselämään ja me kaikki kysymme sillä tavoin. Meillä on sellainen harhakuvitelma, että jos me ymmärrämme tuskamme takana olevan syyn, silloin kipu helpottaa.

Sinä et kuitenkaan tarvitse selitystä, sinä tarvitset voimaa kestää. Sinä et tarvitse selitystä, sinä tarvitset Vapahtajaa. Sinä et tarvitse selitystä, sinä tarvitset lohdutusta ja tukea.

Mutta me lähdemme aina etsimään selityksiä! Kysymme sellaisia kysymyksiä kuin: ”Miksi tämä ihminen lähti pois elämästäni? Miksi hän teki minulle lupauksen ja sitten rikkoi sen? Miksi hän loukkasi minua? Miksi minun piti joutua työttömäksi? Miksi hänen piti kuolla? Miksi minun piti sairastua?”

Ystävät, minä olen tutkinut näitä miksi-kysymyksiä jo 37 vuotta ja haluan kertoa sinulle perusteellisten opintojeni antaman vastauksen: En tiedä. Enkä tule koskaan tietämäänkään, sillä en ole Jumala. Etkä ole sinäkään! On asioita, joita emme ymmärrä ennen kuin pääsemme ajan rajan yli. Silloin kaikki alkaa näyttää hyvin selvältä, hyvin kirkkaalta. Vain Jumala tietää. Ja jos et saa häneltä vastausta heti ensi kysymältä, voit aivan hyvin jättää kysymättä ’miksi?’, sillä se vain pidentää tuskaasi.

Jumalan on kunnia siitäkin, mitä hän salaa… Sananl.25:2. Jumala on ilmoituksen Jumala. Hän ilmoittaa itsensä luonnossa, olosuhteissa ja sanansa kautta. Ainoa syy, miksi tiedämme sentään jotakin Jumalasta, on se, että hän on päättänyt ilmaista itseään meille.

Mutta Raamattu kertoo, että Jumala ei ainoastaan ilmaise itseään, hän myös salaa asioita. Toisinaan Jumala kätkee meiltä kasvonsa tahallaan. Miksi? Jotta opimme luottamaan häneen omien tunteidemme sijasta ja elämään enemmän uskon kuin omien tunteidemme varassa.

Jumala ei ole sinulle mitään selityksiä velkaa. Jumalan ei tarvitse keskustella sinun kanssasi etukäteen ennen kuin hän tekee jotakin. Jumalan ei tarvitse pyytää sinulta lupaa ennen kuin hän sallii joitakin asioita elämääsi. Jumala on Jumala ja me emme ymmärrä aina kaikkea, mitä tapahtuu. Raamatussa sanotaan:

Sillä tietomme on vajavaista, ja profetoimisemme on vajavaista…. Sillä nyt me näemme kuin kuvastimessa, arvoituksen tavoin, mutta silloin kasvoista kasvoihin; nyt minä tunnen vajavaisesti, mutta silloin minä olen tunteva täydellisesti, niinkuin minut itsenikin täydellisesti tunnetaan. 1.Kor.13:9,12 KR38.

Jonain päivänä kaikki selviää. Kerran kaikki näyttää ymmärrettävältä. Sinä voi silloin sanoa: ”Tuon takia siis Jumala salli sen tapahtua minulle!” Siihen asti Jumala vain odottaa, että luotat häneen.

Mieti näitä:

  • Mitkä ovat niitä kysymyksiä, joista sinun pitää päästää irti ja arkistoida kansioon ”Kysy näitä Jumalalta, kun pääset taivaaseen”?
  • Millä tavalla uskosi kasvaa, kun päästät irti miksi-kysymyksistä?
  • Kuinka voisit rohkaista tänään jotakuta, joka on kysellyt kysymyksiään Jumalalta ja ihmetellyt, miksi hän salli kaiken tapahtua?

Rick Warren

Copyright © Rick Warren 2014. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Purpose Driven/Daily Hope