Aitouteen, osa4

PDFicon20 Ed Waken: Authentic (Part 4 of 4)

Hubble etsii merkkejä planeetoista, joilta löytyy myös vettä. Sellaisia on löytynyt viitisen kappaletta. Ne eivät ole Maan kaltaisia, vaan enemminkin Jupiterin kokoisia kaasujättiläisiä. Vesi näkyy kaasukehässä spektriä analysoitaessa. Kuva: ESA Hubble.

Hubble etsii merkkejä planeetoista, joilta löytyy myös vettä. Sellaisia on löytynyt viitisen kappaletta. Ne eivät ole Maan kaltaisia, vaan enemminkin Jupiterin kokoisia kaasujättiläisiä. Vesi näkyy kaasukehässä spektriä analysoitaessa. Kuva: ESA Hubble.

Keskiviikkona 17. heinäkuuta 2013

Astumme sisälle aitouden valoon

Mutta jos me vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme… 1.Joh.1:7.

Valossa vaeltaminen on sekä puoleensavetävää että pelottavaa. Jos voi nähdä asiat selvästi, se tuo mukanaan sellaista rauhoittavaa selkeyttä, joka antaa itseluottamusta. Valossa vaeltaminen myös paljastaa meidät ja monet ovatkin eläneet aivan liian kauan teeskennellen jotakin, mitä he eivät ole. Sellainen paljastavuus on pelottavaa. Yllä oleva jae Johanneksen 1. kirjeestä kertoo meille, että jos me vaellamme Jeesus-valossa, meidän suhteemme toinen toistemme kanssa syvenevät, osaltaan sen vuoksi, että olemme aitoja suhteessa Jeesukseen ja toisiimme. Siinä myös annetaan ymmärtää, että jos emme ole aitoja, meidän ihmissuhteemme ovat pinnallisia, onttoja ja itsekeskeisiä.

Tämän sarjan aiemmissa osissa käsittelin aitouden tarpeellisuutta, joitakin esimerkkejä siitä, miltä aitous näyttää, ja sitten esitin aitoudessa elämisen kolme palkintoa ja niihin liittyviä riskejä. Tässä osassa haluan tuoda esiin kolme välttämätöntä ehdotusta, jos aiomme murtautua vapauteen vilpillisyydestä, jotta voimme päättää elää valossa ja olla vapaita ottamaan vastaan rakkautta ja rakastamaan radikaalimmin kuin olet voinut kuvitellakaan.

Ehdotus nro 1: ole rehellinen

Jos aiomme päästä vapaaksi itsepetoksen (vilpillisyyden) siteistä, siis elämäntavasta, jossa käyttäydymme yhdellä tavalla tiettyjen ihmisten seurassa ja toisella tavalla toisten seurassa, meidän on alettava elää rehellisesti itsemme ja Jumalan kanssa.

Mutta sinä tahdot sisimpääni totuuden [engl. rehellisyyden] – ilmoita siis minulle viisautesi! Ps.51:8.

Jumala tietää, mitä sinun sydämessäsi tapahtuu. Hän tietää sinusta totuuden ja hän tietää ne valheet, joissa mahdollisesti elät. Hän tietää, kuinka epätoivoisesti etsit hyväksyntää ja hän haluaa sinun saavan siitä ilon? Jumala haluaa, että sinusta tulee itsellesi rehellinen ja rehellinen myös hänelle, jotta sinusta voi tulla vapaa ja voit parantua tällä elämän alueella. Miksipä et keskeyttäisi tämän artikkelin lukemista ja polvistuisi saman tien ja aloittaisi uutta vaellusta kohti aitoutta vuodattamalla sydämesi Herralle ja kertoen hänelle pelkosi, toiveesi ja unelmasi?

Rehellisyys Jumalan kasvojen edessä voi kuulostaa pelottavalta, mutta voin vakuuttaa, että se on täysin turvallista ja elämää suojelevaa. Jumala, joka sinut loi, ei koe itseään mitenkään uhatuksi, jos ryhdyt aidoksi, vaan pikemminkin hänen syvä toiveensa on, että sinusta tulee ’pyhä’ ihminen (1.Piet.1:14-16), jonka edellytyksenä on, että sinä huomaat tehdä joitakin hienosäätöjä elämääsi.

Ehdotus nro 2: ole yhteydessä toisten kanssa

Kun olet päättänyt olla rehellinen itsesi ja Jumalan suhteen, ehdotan, että etsit ainakin yhden henkilön (muun kuin puolisosi), johon jo luotat ennestään tai jonka kanssa luulet voivasi kehittää luottamukselliset välit. Kun ystävyytesi hänen kanssaan syvenee, päätä kertoa, miltä tuntuu olla rehellinen Jumalan suuntaan, oman itsesi suhteen, sen suhteen kuinka koet asiat, ja missä suhteessa koet teeskenteleväsi, kun olette yhdessä. Siitä voi lähteä liikkeelle ihmeellinen keskustelu ja ystävyys, joka sisältää paljon mahdollisuuksia kasvaa uskossa Jeesukseen.

Kun luottamus kasvaa, ala paljastaa sydämesi sisintä ja totuutta sinusta: toiveitasi, pelkojasi, valheitasi, unelmiasi, tapojasi (hyviä ja huonoja), vakaumuksiasi, ennakkoluulojasi jne. Ehdottaisin myös, että alat elää rehellisesti ja aidosti silloinkin, kun olet mukana isommissa ryhmissä (5-12 henkeä), mutta ei välttämättä yhtä läheisellä tavalla. Yritä tämän suunnitelman puitteissa pyrkiä elämään aitona itsenäsi teeskentelemättä, että elämäsi on jo täydellistä, sillä jos olemme rehellisiä, kukaan ei ole vielä täydellinen. Ratkaiseva asiahan tässä on oppia rakentamaan luottamusta siihen tahtiin kuin Jumala johdattaa. Valvo ja päätä totella Jeesusta eläen aitoa elämää. Muut seuraavat varmuudella antamaasi esimerkkiä.

Ehdotus nro 3: ole nöyrä

Nöyryys ei ole mitään muuta kuin Jeesuksen johtajuuden noudattamista elämässäsi. Nöyryys on sitä, että teet rehellisen inventaarion siitä, kuka olet Jumalan läsnäolossa. Kun olemme tunnistaneet jokapäiväisen tarpeemme viipyä Jumalan edessä ja elää hänen herruutensa mukaan, me haluamme kokea tämän: Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, niin hän ajan tullen korottaa teidät. 1.Piet.5:6. Jumala haluaa korottaa meidät, mutta ei ennen kuin olemme antautuneet hänen johtajuutensa alaisiksi. Nöyräksi tuleminen johtaa sinut itse asiassa tilanteeseen, jossa muut näkevät sinut voimakkaana. Nöyrästä elämästä virtaa esiin syvä voima. Nöyryys tekee meidän aitoudestamme merkityksellistä tai paremminkin – aitous nousee esiin meidän nöyryydestämme.

Nämä kolme ehdotusta ovat aika yksinkertaisia, vaan eivät helppoja. Sisimpämme paljastuminen on hyvin pelottavaa, ja se on täysin ymmärrettävää. Jos elämme teeskentelyn pohjalle rakennettua elämää ja koemme ”minun pitää olla jonkun muunlainen, jotta minut hyväksytään”, silloin meillä on taipumusta piilottaa oma itsemme. Alamme pelätä omia heikkouksiamme ja ehkä haudata niitä näkymättömiin. Näitä piilotettuja heikkouksiamme ei ehkä kukaan näe, mutta niissä on kuitenkin voimaa, jonka kätkeminen voi vammauttaa meitä, emmekä pysty olemaan täydesti sitä, mitä Jumala tahtoo, ja nauttimaan elämästä. Kun päätämme kaivaa heikkoutemme esiin ja paljastaa ne valossa vaeltaen, me löydämme anteeksiannon, hyväksynnän ja vapauden. Olen huomannut omassa elämässäni, että kun paljastan syntini tai heikkouteni ja tuon ne Jeesus-valoon ystävän tai parin läsnä ollessa, silloin noiden syntien voima häviää ja raukeaa tyhjiin. Saan vapauden elää sellaisena kuin olen. Kun elän aitoa elämää, saan elää vapaana ja hyväksyttynä ja huomaan, että muutkin saavat voiman elää samalla tavalla. Kun näin saa tapahtua, silloin elämä muuttuu suloiseksi.

Ed Waken

Copyright © Edward Waken 2014. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Thoughts Out There by Ed