Mitä on yltäkylläinen elämä? Osa1

PDFicon20 Ed Waken: What is the Abundant Life?

Tämän linnun päätä muistuttavan galaksin NGC 6745 on juuri ohittanut toinen galaksi, joka näkyy osittain kuvan oikeassa alakulmassa. Yhteentörmäys ei ole kuitenkaan ollut vain vetovoimien aiheuttamaa vääristymistä, vaan todellinen kolari, joka on kuitenkin jättänyt galaksin keskuksen melkein koskemattomaksi. Kuva: ESA Hubble.

Tämän linnun päätä muistuttavan galaksin NGC 6745 on juuri ohittanut toinen galaksi, joka näkyy osittain kuvan oikeassa alakulmassa. Yhteentörmäys ei ole kuitenkaan ollut vain vetovoimien aiheuttamaa vääristymistä, vaan todellinen kolari, joka on kuitenkin jättänyt galaksin keskuksen melkein koskemattomaksi. Kuva: ESA Hubble.

17. lokakuuta 2013

Jeesus on ennen kaikkea tullut antamaan ihmisille yltäkylläisen elämän (Joh.10:10). Monille tämä yltäkylläinen elämä tarkoittaa terveyttä, valtaa, loistoa ja mukavuuksia. Tämä käsitys sopii hyvin yhteen meille tuttujen länsimaisten ideologioiden kanssa ja sellaisen seurakuntaelämän kanssa, joka korostaa menestystä: suurempia taloja, paksumpia pankkitilejä, laajempia hengellisen työn hankkeita.

Tällainen käsitys yltäkylläisestä elämästä ei vain saa tukea Raamatun henkilöistä, jotka olisivat eläneet tämän kaavan mukaan (ajattele Jeremiaa, Jesajaa ja Jeesusta itseään). Elämä, joka sisältää hyvän terveyden, paljon valtaa ja elintasoa ja mukavuutta, muuttuu kyllä todellisuudeksi, mutta ei ennen kuin olemme ikuisesti Jeesuksen luona taivaan Valtakunnassa.

Jeesus opettaa meille, että polku, joka johtaa yltäkylläiseen elämään, on mahdollista kulkea vain kieltämällä itsensä, kun taas sielunvihollinen lupaa, että tosi elämä voidaan saavuttaa tavoittelemalla omaa mukavuutta ja toteuttamalla omaa tahtoa. Jeesus selittää meille, että voimme voittaa omaksemme tosi elämän vain kadottamalla sen, kun taas sielunvihollinen yllyttää meitä elämään itsekästä elämää, joka johtaa vain tyhjyyteen (Sananl.21:17). Jeesus tosin haluaisi meidän olevan voimallisia, mutta Kristuksen voima asettuu vain sellaiseen, joka antaa oman elämänsä hänen käyttöönsä – se on jotakin, mitä kovin monet eivät halua tehdä.

Huomaamme 1.Tessalonikalaiskirjeessä Paavalin tunnistavan yltäkylläisen elämän näiden uskoon tulleiden elämässä. Paavali toteaa, kuinka nämä tuoreet Kristuksen seuraajat ovat olleet voimallisia uskossaan ja rakkauden työssään ja kärsivällisiä asettaessaan toivonsa Kristukseen Jeesukseen (1.Tess.1:3). Paavali sanoo, että tällainen yltäkylläinen elämä tuli heille Paavalin kautta, kun hän saarnasi evankeliumin sanaa, mutta myös Pyhän Hengen voimana, kun me täynnä varmuutta sitä julistimme (1.Tess.1:5). Paavali jatkaa, että nämä uskovat puolestaan seurasivat meidän esimerkkiämme, niin, itse Herran esimerkkiä (1.Tess.1:6). Jos ajattelemme näitä vahvoja piirteitä suhteessa omaan tämänhetkiseen elämäntapaamme tai mukavuuden ja menestyksen tavoitteluumme, voimme kenties uskoa, että Tessalonikan uskovat pääsivät näihin tavoitteisiin vain harjoittamalla yksinkertaisesti uskoaan mahdollisimman kokonaisesti saadessaan nähdä Jumalan tekevän ihmeellisiä asioita heidän keskellään. Se innostaa meidän mieltämme ja tunteitamme, kun alamme kuvitella mielessämme, miten Jumala saattaisi tehdä suuria asioita meidänkin kauttamme ja meidän palvelutyömme kautta. Mutta jos jatkamme lukemista saadaksemme selville, miten tällaiseen voimalliseen elämään päästään, löydämme ihan erilaisen yltäkylläisyyden kaavan.

Voimme lukea (1.Tess.1:6), että he pääsivät tähän elämään, kun he ankaran ahdingon keskellä ottivat sanan vastaan täynnä riemua, jonka Pyhä Henki antoi. Yltäkylläiseen elämään sisälle pääseminen vain ”ankaran ahdingon” kautta ei ole sitä, mitä useimmat ihmiset haluavat kuulla, mutta se on kuitenkin ollut kaikkien hurskaiden henkilöiden tie kautta Kirjoitusten. Me voimme saada vihollisesta niskalenkin, mutta vain sillä hinnalla, että taistelemme maailmaa, lihaa ja Paholaista vastaan, eikä vain tarttumalla Jumalan lupauksiin voittaaksemme itsellemme mukavan ja rikkaan elämän. On ennemminkin kysymys itsensä luovuttamisesta käyttöön, että voimme rakastaa toisia syvemmin, vaikka se varmuudella tuottaa tuskaa, vainoa ja kipeää väärinymmärtämistä. Toisiin keskittyvä elämä on syvästi voimallista, sillä se tuo esiin sellaisen ihmisen olemusta, joka on aito olemalla kärsivällinen, kestävä ja antautunut. Sellainen elämä vetää puoleensa. Tessalonikan uskovat elivät tällaista yltäkylläisen voimallista elämää ja sen kautta heistä tuli esikuva kaikille Makedonian ja Akhaian uskoville (1.Tess.1:7). Siinä todella oli kyseessä vaikuttava elämä!(jatkuu)

Ed Waken

Copyright © Edward Waken 2014. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Thoughts Out There by Ed