Anteeksiantamus ja luottamuksen palautuminen

PDFicon20 Rick Warren: Forgiveness vs. Restoration of Trust

Komeetta ISON, koodinimeltään C/2012 S1, on näkyvissä suunnilleen elokuusta joulukuuhun (2013). On mahdollista, että se erottuu jossain vaiheessa paljain silmin. Kuva. ESA Hubble.

Komeetta ISON, koodinimeltään C/2012 S1, on näkyvissä suunnilleen elokuusta joulukuuhun (2013). On mahdollista, että se erottuu jossain vaiheessa paljain silmin. Kuva. ESA Hubble.

Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: ”Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan” – näin sanoo Herra. Room.12:19.

Kummalla on enemmän aseita maksaa tekojen mukaan, sinulla vai Jumalalla? Kumpi pystyy paremmin tasaamaan tilit, sinä vai Jumala? Minä luulen, että Jumala! Jos minun pitäisi päättää, maksanko itse potut pottuina vai annanko Jumalan toimia oikeuden jakajana, siinä tapauksessa annan Jumalan jakaa oikeutta. Päätän, että jätän asiani Jumalan käsiin.

Haluan selittää, mitä anteeksiantaminen ei ole. Anteeksiantaminen ei tarkoita, että luottamus palaa heti. Anteeksiantaminen tapahtuu hetkessä. Luottamus rakentuu ajan oloon. Anteeksiantamus perustuu armoon. Luottamus perustuu tekoihin. Luottamus ansaitaan. Anteeksiantoa ei voi ansaita.

Monet ovat vastahakoisia antamaan anteeksi, sillä he luulevat, että anteeksiantamisen myötä heidän tulee jälleen luottaa rikkoneeseen. Eikä! Se on ihan toinen asia. Haluan sanoa uudestaan: Anteeksiantaminen ei tarkoita, että luottamus palautuu saman tien. Rikkoneen on ansaittava luottamuksen palautuminen.

Jos ihmiset ovat eläneet sellaisessa suhteessa, jossa toinen osapuoli on käyttänyt huumeita tai alkoholia tai jopa pahoinpidellyt toista, se toinen saattaa pyytää: ”Annatko minulle anteeksi?” Kyllä, sinä annat anteeksi. ”Voidaanko palata entiseen suhteeseemme?” Ei. Sellainen ei käy ollenkaan laatuun.

Anteeksiantaminen ja välien kuntoon saattaminen ovat kaksi eri asiaa. Anteeksiantamus tulee sinun puoleltasi, vaikka toinen osapuoli ei sitä pyytäisikään, vaikka toinen osapuoli ei olisi myöntyväinen, vaikka se toinen osapuoli ei ollenkaan tajuaisi edes, että tarvitsee sitä. Sinä annat anteeksi itsesi takia. Ihmissuhteen palautuminen ennalleen vaatii jotakin paljon enemmän kuin vain anteeksiantamista. Se vaatii parannusta. Se vaatii tiettyä teon hyvittämistä ja luottamuksen uudelleen rakentamista. Useimmiten siihen kuluu paljon enemmän aikaa.

Monet pelkäävät antaa anteeksi, koska he luulevat, että se merkitsee paluuta vanhaan. Ei merkitse. Sinun tulee jättää asia Jumalalle.

Kuinka siis voit vapautua loukkaantumisesta? Sinä jätät asian Jumalalle.

Mieti:

  • Kenelle sinun tulee antaa anteeksi?
  • Kenen kanssa sinun tulee saada välit kuntoon?
  • Millä tavalla joku voisi rakentaa sinun kanssasi luottamusta uudelleen?

Rick Warren

Copyright © Rick Warren 2013. Julkaistu luvalla. Alkuperäisen artikkelin lähteenä käytetty verkkosivustoa: Purpose Driven/Daily Hope