Jeesus-liikehdinnän tunnusomaisia piirteitä

PDFicon20 Ross Rohde: Characteristics of a Jesus Movement

Tässä kuvassa on kierteisgalaksi NGC 4517. Se on hieman suurempi kuin meidän Linnunratamme ja sen yläpuolella on kuin kruununa kirkas tähti (joka ei ole osa galaksia). Galaksi sijaitsee noin 40 miljoonan valovuoden päässä Neitsyen tähtikuviossa. Jo William Herschel teki havaintoja tästä 1784. Kuva: ESA Hubble.

Tässä kuvassa on kierteisgalaksi NGC 4517. Se on hieman suurempi kuin meidän Linnunratamme ja sen yläpuolella on kuin kruununa kirkas tähti (joka ei ole osa galaksia). Galaksi sijaitsee noin 40 miljoonan valovuoden päässä Neitsyen tähtikuviossa. Jo William Herschel teki havaintoja tästä 1784. Kuva: ESA Hubble.

En erityisemmin pidä sanasta ”herätys”. Osaksi se johtuu siitä, että se merkitsee niin eri asioita eri ihmisille. Niille, jotka innokkaasti evankelioivat, se merkitsee sitä, että ihmisiä tulee paljon uskoon. Toisille taas siinä puhutaan Jumalan kansan keskellä tapahtuvasta uudistumisesta kohti pyhempää elämää ja suurempaa antautumista Jumalalle. Monille, jotka tulevat karismaattisista tai helluntailaisista piireistä, painopiste siinä on Hengen aikaansaamissa yliluonnollisissa voimateoissa. Joten mitä herätys on?

Vastaukseni on: kyllä. Normaali Jumalan hengen vuodatus kansansa ylle sisältää kaikki nämä kolme ilmentymää: se uudistaa ja syventää Jumalan ja hänen kansansa suhdetta, joka taas puolestaan johtaa pyhempään elämään. Siihen liittyy yliluonnollisia Jumalan tekoja, joita niihin tottumattomat hämmästelevät – he voivat jopa loukkaantua niihin. Ja kaikesta seuraa suuri sielujen sadonkorjuu. Mutta koska sanaa ”herätys” on niin väärinkäytetty, haluan puhua vain Jeesus-liikkeestä (Engl. Jesus Movement).

Poimitaan rusinat pullasta

Voidaan kysyä, onko omena ulkokuoressa, hedelmälihassa vai siemenissä. Vastaus on kyllä. Ongelma myös Jeesus-liikehdinnän yhteydessä on se, että otamme vastaan vain sen osan siitä, mikä meitä miellyttää, ja jätämme muun sivuun. Se tapa, jolla erottelemme Jeesus-liikehdinnän eri puolia, on vahingollista. Se eräässä mielessä tappaa Jeesus-liikkeen tai ainakin hidastaa sitä. Onko siis ihme, että Jeesus-liikkeet ovat harvinaisia. Haluan korostaa tätä: Jeesus-liikkeet eivät ole meidän tekoamme. Ne tulevat kosketuksiin kanssamme. Ne rikastuttavat elämäämme. Ne uudistavat meitä. Mutta Jumala haluaa pelastaa maailman ja ottaa meidät mukaan tähän prosessiin.

Todellinen Jeesus-liikehdintä sisältää kaikki edellä mainitut kolme puolta: Jumalan ihmiset uudistuvat, Jumala vetää lisää ihmisiä kansansa yhteyteen ja esiintyy paljon Jumalan hengen voimavaikutuksia. Nämä kolme puolta ovat syvästi kytköksissä toisiinsa. Jumala ei voi vetää uusia ihmisiä puoleensa, ellei hänen morsiamensa ole kaunis. Siitä herätys alkaa. Lisäksi – pidät siitä tai et – nuo kummalliset ja epätavalliset Jumalan voiman ilmentymät ovat osa liikkeen viehätysvoimaa. Luepa Apostolien tekojen toinen luku uudestaan.

Niin, oudot voimavaikutukset saavat jotkut kääntymään pois (kuten tapahtui Ap.t.2:ssa), mutta toisia ne vetävät puoleensa ja siinä Jumalan voima tulee näkyviin. Jotkut suorastaan tulevat vain katsomaan showta, mutta lähtevät pois Kuninkaansa kohdanneina. Mutta vaikka oikeat Jeesus-liikehdinnät alkavat puoleensavetävinä, ne muuttuvat varsin nopeasti lähetykseen suuntautuviksi (engl.missional). Jos ne eivät muutu, ne kuolevat, josta aion puhua seuraavassa artikkelissani.

Jeesus-liikkeen sytyke

Mutta kuinka jokin Jeesus-liikehdintä oikeastaan alkaa? Ne alkavat, koska Jumalan ihmiset epätoivoisesti ja jatkuvasti pyytävät niitä. He pyytävät kolmea asiaa: 1) saada kokea uudistumista herätyksen kautta 2) että tulisi Hengen vuodatus (joka johtaa myös yliluonnollisiin voimavaikutuksiin) ja 3) että paljon ihmisiä tulisi uskoon. Kuulostaako tutulta? Esimerkin vuoksi voimme tutkistella Apostolien tekojen toista lukua ja sen seuraamuksia.

Ns. Toisen suuren herätyksen aikana Amerikassa James McGready teki ystävineen liiton Jumalan kanssa rukouksessa. Lainaan tähän koko tekstin ja pyydän kiinnittämään huomiota siihen, kuinka mainitut kolme asiaa nivoutuvat yhteen:

Kun tarkkaamme sanoja ja lupauksia, joita Jumala säälien osoittaa köyhille ja kadotetuille Adamin lapsille, löydämme niistä mitä voimallisinta rohkaisua kannustamaan meitä kristittyjä uskossa rukoilemiseen – pyytääksemme Jeesuksen nimessä ihmisiä kääntymään (3). Eipä monikaan tullut uskoon, kun Kristus vaelsi maan päällä, hänet torjuttiin, vaikka hän tarjosi ystävyyttään, ja vaikka hänen nöyryyttämisensä päivät ovatkin jo ohi, hän jätti kirjoitetun viestin meille rohkaistakseen meitä: missä kaksi tai kolme on koolla pyytäen uskon rukouksessa jotakin hänen nimessään, he saavat sen. Hän lupasi myös antaa, mitä pyydämme Isältä hänen nimessään, jotta Isä kirkastuisi Pojassa. Koska meille on annettu tällaiset lupaukset, olemme rohkaistuneet käymään yhteiseen anomiseen rukouksessa: että Jumala kuulisi rukouksemme ja vuodattaisi Henkensä (2), että hänen kansansa virvoittuisi ja saisi lohdutuksen (1) ja että lapsemme, ja syntiset ylipäätään, voisivat kääntyä (3). Sen vuoksi me sitoudumme vuoden ajaksi käyttämään jokaisen kuukauden kolmannen lauantain rukoukseen ja paastoon, jotta  syntiset kääntyisivät niin Logan’in maakunnassa kuin kautta maailman. Sitoudumme myös käyttämään puoli tuntia joka lauantai-ilta auringon laskusta alkaen ja puoli tuntia jokaisen pyhäpäivän aamuna auringon noususta alkaen ja vetoamaan Jumalaan rukouksessa, että hän uudistaisi työnsä (1).

Jeesus-liikehdintää tapahtuu, kun Jumalan ihmiset palavasti ja lakkaamatta rukoilevat yhdessä, että Jumala antaisi herätyksen, pelastaisi lähimmäisiämme ja vuodattaisi Pyhän Henkensä. Kun Jumala vastaa heidän rukouksiinsa, se mikä näytti vaikealta, muuttuu helpoksi. Silloin Jumalan tavoitteet meitä varten ja meissä täyttyvät. Minä ainakin haluan sitä. Haluatko sinä? Jos me todella haluamme sitä, meidän tulee kokoontua yhtenä miehenä rukoilemaan.

  • Monet uskovat kaipaavat herätystä. Monet jopa pyytävät niitä. Jos sinä olet rukoillut, oletko pyytänyt kaikkia kolmea herätyksen puolta toteutumaan? Oletko ollut peräänantamaton?
  • Mikä näistä kolmesta asiasta: Jumalan kansan uudistus, Hengen vuodatus ja sielujen pelastuminen, on kaikkein vähäarvoisin?
  • Jos vain yksi rukoilee herätystä, se ei näytä tuovan sitä. Tarvitaan Jumalan kansan yhteinen ponnistus. Miksi luulet, että niin on?
  • Kristillinen elämä on suunniteltu sujumaan jatkuvan herätyksen ilmapiirissä. Sellaista nähdään Kiinassa ja Intiassa nykyään. Miksi luulet, että on niin helppo vajota itsetyytyväisyyteen, kun vallitsee status-quo (pysähtynyt tila)?

Ross Rohde

Copyright © 2013 Ross Rohde. Artikkeli on suomennettu ja julkaistu luvalla kirjoittajan blogista Viral Jesus.