Uskonelämä kukoistaa hengen vapaudessa

omenankukkiaAito profetia syntyy siten, että profeetta ei tiedä kohdehenkilöä. Hän vain puhuu asioita hengen vaikutuksesta ja kuulijoiden keskellä oleva ”tuntematon” kohdehenkilö kokee sisimmässään, että nyt ”osu ja uppos”. Jotkut yrittävät tilata profetioita – profeetat kiusaantuvat sellaisesta. Jotkut yrittävät profeetallisella sanalla ohjailla tuntemiaan kohdehenkilöitä – valitettavasti sitä kutsutaan manipuloinniksi ja se on erityisen tuomittavaa.

Olin kerran erään pariskunnan sielunhoidollisessa istunnossa. He ottivat vastaan ihmisiä yksittäin tai pariskuntia kaksittain. Menin vaimoni kanssa. Veli, jonka nimeä en edes muista ja joka pääasiassa suoritti rukous- ja sielunhoitopalvelua, kertoi meille ”salaisuuksia” elämästämme. Hän esitti kiehtovia näkemyksiä historiastamme ja tulevaisuudestamme, mutta jälkeenpäin tuli sellainen vaikutelma, että kyseisellä miehellä oli vain tusinan verran (tai ehkä enemmänkin) näitä ”profeetallisia ilmoituksia” takataskussaan ja hän vetäisi sieltä esiin valmiita profetioita sen mukaan, mitä mieleen juolahti. Tosiasiat eivät puoltaneet profetioiden aitoutta.

Jokaisella meistä on omia lempijuttujamme, se oma kaikkein tärkein opillinen juttumme, se elämänkokemus, jonka jokaisen muunkin pitäisi saada kokea, se saarnamies, jonka julistus sulattaa sydämen paremmin kuin kenenkään muun, se seurakunta, johon jokaisen tulisi kuulua, koska siellä on niin voimallista elämää, se hengellisen kasvun menetelmä, jota jokaiseen on ihan pakko soveltaa. Näitä riittää. Yleensä jokaisella on jokin konsti takataskussaan.

Uskonelämä vaan ei ole jokin kaava, joka toimii jokaisen kohdalla samalla tavalla. Tarvitsemme herkkyyttä ja erityistä kuuntelemisen kykyä, jotta voimme tietää, mitä lähimmäisemme kaipaa. Yleensä emme osaa puhua veljenä veljelle (sisarena sisarelle) – ainakaan en luota tässä itseeni. Puhumme tuntemiemme ihmisten kanssa melkein aina – vaistomaisesti – ylhäältäpäin, besserwisser-asenteella, annamme neuvoja omista lähtökohdistamme, toisin sanoen: manipuloimme. Ystävällisimmätkin neuvomme yrittävät johdattaa kaveria samaan muottiin, jossa itse elän.

Tarkoitukseni ei ole manipuloida sinua, rakas lukija. Sinulla on oma elämä ja minulla omani. Minä puhun asioita niin kuin ne itse näen, yritän puhua aina hengellisiä asioita, tuoda esiin jonkin rohkaisevan näkemyksen, innoittaa katsomaan maailmaa uskon silmin. Jos sitten Jumalan henki joskus puhuu ja kauttani puhuttelee jotakuta, se on armoa. En edes välttämättä halua tietää sitä, usko pois. Hengen vapaus on tärkeä asia. Kaikki hienot asiat syntyvät vapauteen, johtavat vapauteen, puhkeavat kukkaan vapaudessa.

Päivän rohkaisu on siis tässä: olet luotu olemaan vapaa, olet luotu olemaan yksilö, olet luotu kasvamaan sisäisen elämän voimasta eikä minkään manipuloinnin tuloksena. Sinua ei ole luotu olemaan tuote, sinut on luotu olemaan sinä.

eSiru