Paavalin nuorisoseura

Minä annan vesien virrata janoavalle, purojen kuivaan maahan. 

”Tervetuloa Hermannin nuorisoseuraan!” sanotaan, kun joku valittaa joutuneensa huonon onnen tai muun ikävän käänteen kärsijäksi. Se on tapa osoittaa myötätuntoa ja sanoa, että itse kokee juuri samoin.

Mutta jos olet huonon onnen vakituinen seuralainen ja joudut kärsimään ihmisten huonoa kohtelua jopa seurakunnassa, taidat olla saanut kutsun ”Paavalin nuorisoseuraan”. Ehkä kuulut niihin uskoviin, jotka on erityisesti valittu olemaan sillä tavalla apostolisia uskovia, että he joutuvat vastakkain silmäätekevien ja muidenkin kanssa. Sitten nousee esiin vallankäytön ikävä puoli: isolla kengällä painetaan ryppyilijät maan rakoon. Jeesushan oli tällainen ”Nasaretin nuorisoseuran” jäsen, josta Raamattu sanoo:

Minä asetan Siioniin kiven, johon he kompastuvat, kallion, johon he loukkaavat itsensä. Mutta joka häneen uskoo, ei joudu häpeään.

Niinpä sinunkin historiasi maan päällä saattaa olla luettelo tapahtumista, joissa sinua nöyryytetään perin pohjin, mutta joissa olet loppujen lopuksi syytön, jopa täysin viaton osapuoli. Saatat joutua vastakkain jonkin ihmisen kanssa vahingossa, tahattomasti, vastoin omaa tahtoasi. Tiedä siis: Jumala johdatti sinut siihen pinteeseen. Sinusta tuli ”kompastuskivi”, sinä päädyit koettelemaan vastapuolta. Tällaisen koettelemisen tarkoitus on aina sama: otetaan selville, käyttäytyykö kyseinen henkilö kuten uuden liiton uskovan tulee. Mitataan hänen hengellinen kuntonsa ja otetaan selville, missä kohtaa hän menee uskossaan – onko hän vielä pikkulapsi vai jo kasvanut aikuiseksi. On siis aivan mahdollista, että koeteltava henkilö myös läpäisee kokeen.

Jos ajattelen omaa historiaani, voin tunnistaa sieltä monia ihmisiä, joiden kanssa tämä edellä mainittu koe on toteutettu. Arviolta yhdeksän kymmenestä reputtaa. Mutta samalla täytyy myöntää, että olen itsekin reputtanut monta kertaa. On siis ilmeistä, että kyseessä on Jumalan kasvatuskeino.

Emme siis välttämättä harmittele jokaista ikävää tapausta, jokaista mielipahaa tuottanutta kohtaamista – emme harmittele, koska tiedämme, että juuri niissä Jumala toimii. Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa… Mutta jos kaikista henkisistä mustelmista ja ruhjeista tulee itsesäälin aihe ja loputon valitusvirsi ja kaipaamme rohkaisua, voimme lukea, millaista elämä Paavalin nuorisoseurassa on:

Meitä herjataan, mutta me siunaamme. Meitä vainotaan, mutta me kestämme. Meistä puhutaan pahaa, mutta me puhumme hyvää. Tähän päivään saakka olemme olleet koko maailman kaatopaikka, ihmiskunnan pohjasakkaa.

Paavalin matkassa olemme hyvässä seurassa. Jos koet olevasi ihmisten sylkykuppi, olet saanut kunnian olla ihmiskunnan pohjasakkaa. Se tarkoittaa: olet Kristuksen ruumiin ehkä kaikkein kunnianarvoisinta solukkoa. Sinun merkityksesi hänen ruumiinsa jäsenenä on salattu, mutta suuri.

Kun Jumala yhdisti jäsenet ruumiiksi, hän antoi vähempiarvoisille jäsenille suuremman kunnian, jotta ruumiissa ei syntyisi eripuraisuutta vaan jäsenet yhteen kuuluen huolehtisivat toinen toisestaan.

Jes.44:3, Room.9:33, Room.8:28, 1.Kor.4:12-13, 1.Kor.12:24-25.