Maalasitko itsesi nurkkaan?

Ajatelkaa tekin samoin itsestänne: te olette kuolleet pois synnistä ja elätte Jumalalle Kristuksessa Jeesuksessa.

Muistamme vanhoista Pekka ja Pätkä -elokuvista kohtauksen, jossa Pätkä oli maalannut lattiaa ja jäänyt nurkkaan hätäilemään, miten pääsisi sieltä pois tarvitsematta astua märkään maaliin. Pekka ratkaisi asian hyvin yksinkertaisesti: hän kävi hakemassa Pätkän pois nurkasta ja kantoi tämän märän maalin yli. Maaliin jäi kyllä Pekan jäljet, mutta Pätkä selvisi kuiville.

Joskus ihmisillä on erilaisia ennakkoluuloja ja pakkomielteitä. Esimerkiksi sanaa ”siru” pitää kovasti karttaa, koska uskotaan, että lopun aikoina pedon merkki tarkoittaa sähköistä sirua, jota käytetään ihmisten tunnistamiseen. Jotkut sitten tekevät kaikista siruista itselleen kartettavia asioita. Ei saa koskeakaan mihinkään siruun, vaikka heillä on esimerkiksi sirullinen sim-kortti kännykässään.

En tiedä, ovatko ihmiset selvillä siitä, että yleisesti ottaen suomen kielessä on yksittäisillä sanoilla hyvin eri merkityksiä. Fingerpori -sarjakuvan lukijat saavat jatkuvasti todeta, miten väärin jonkin sanan voi käsittää hyppäämällä merkityksestä toiseen.

Niinpä voidaan sanoa, että eSiru-nimitys tälle blogille on eräänlainen idioottisuodatin. Kannattaako siis maalata itsensä nurkkaan ja käsittää tahallaan väärin sanojen merkityksiä?

Jotkut maalaavat itsensä nurkkaan, kun he luulevat, että oikea ja väärä on tyhjentävästi ilmaistu Raamatussa lakien, sääntöjen ja määräysten kautta. He ovat ymmällään, jos jotain tekoa ei voida luokitella oikeaksi tai vääräksi pelkästään Jumalan käskyjen avulla. Sitten etsitään suurennuslasilla Raamatun tekstistä rivienkin välistä, josko sieltä löytyisi sopiva kielto.

Kuinka ihmisille osaisi selittää, ettei usko lähde lain kirjaimesta. Uskon lähtökohta on rakkaus Jeesukseen. Tämä rakkaus on syntynyt, koska Jeesus on tuonut meille evankeliumin. Evankeliumi on sitä, että olemme vapautetut synnistä Jeesuksen ansiosta, emme siksi, että olemme noudattaneet lakia. Lain rikkominen johtaa osallisuuteen evankeliumista varmemmin kuin lain noudattaminen. Jeesus siis toimii kuin Pekka Puupää – hän kantaa meidät ’Pätkät’ pois nurkastamme.

Hienoa, selvisin kuivin jaloin, vaikka olin joutunut umpikujaan! Jumalan evankeliumi, Jeesuksen Kristuksen rakkaus, Isän Jumalan armo ja Pyhän Hengen innoitus vei minut vapauteen ja iloon, puhtauteen ja rauhaan! Synti näyttäytyi synniksi, kun laki minut saartoi, mutta Jeesus tuli avukseni. Evankeliumin voima mursi synnin voiman, siirsi sivuun lain, kantoi minut turvaan.

Kuoleman pistin on synti, ja synnin voimana on laki. Mutta kiitos Jumalalle, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!

Room.6:11, 1.Kor.15:56-57.