Lähetetty tutkimaan

Rauta rautaa hioo, ihminen hioo ihmistä.

Ja Herra sanoi: ”Valitushuuto Sodoman ja Gomorran asukkaiden takia on suuri ja heidän syntinsä on hyvin raskas. Siksi minä aion mennä sinne katsomaan, ovatko he todella tehneet kaiken sen pahan, mistä valitetaan. Minä haluan saada siitä selvän.”

Raamatusta löytyy monia kohtia, joissa Jumala ilmaisee tietävänsä kansansa ahdingon. Hän voi sen vuoksi lähettää palvelijoitaan auttamaan kansaansa, mutta hän voi lähettää heitä myös pelkästään selvittämään, onko se, mitä hänelle valitetaan, totta vai satua. Eri tavoin Jumala tutkii ihmisiä, myös meitä uskovia. Jeesus Kristus on määrätty tuomitsemaan ihmiskuntaa, siksi hän tarvitsee luotettavaa tietoa jokaisesta. Hän, joka on Kaikkivaltias ja Kaikkitietävä, tarvitsee meitä jokaista saadakseen selville asiat perin pohjin.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuka sinun tuttava- tai ystäväpiiristäsi, seurakuntasi jäsenistä tai työtovereistasi, on Jumalan lähettämä ihminen, jonka on määrä tutkia sinun elämääsi? Oletko uskaltanut ajatella, että hänet on lähetetty sinun elämääsi, jotta Jumala saisi tarkasti selville, millainen sinä olet? Tai toisin päin: keitä sinut on lähetetty tutkimaan?

On muistettava, että kaikki tämä ”tutkiminen” tapahtuu normaalin elämän puitteissa normaalin arjen keskellä eikä siinä ole sinänsä mitään draamaa tai poikkeuksellista. Mutta usein se syväluotaavin katse, jonka saat osaksesi tai jonka saatat itse nähdä, tapahtuu jonkin huipennuksen yhteydessä – kun syntyy stressiä, kun ajaudutaan riitaan, kun paineet kasvavat, kun eletään käännekohdassa, kun kaikki repeää nauruun tai itkuun, kun jokin onni potkaisee tai kun sanotaan harkitsemattomia sanoja, kun tehdään vääryyttä. Silloin sinusta nähdään röntgenkuva tai silloin sinä saat käsiisi raskauttavaa todistusaineistoa toisesta ihmisestä.

Hyvä on silloin muistaa, että olemme kutsutut olemaan todistajia, emme syyttäjiä. Ja on hyvin mahdollista, että todistusaineisto, jota sinusta on kerätty, ei olekaan raskauttavaa, vaan se on kiittävää, tuottaa sinulle kunniaa, se on myönteistä ja hyvää. Muistamme, kuinka Paavalille tuli riitaa Barnabaksen kanssa, mutta Luukas antaa Barnabaksesta hyvän todistuksen: Hän oli hyvä mies, täynnä Pyhää Henkeä ja uskoa.

Suokoon Herra, että sinä saat kerran Kristuksen tuomioistuimen edessä hyvän lausunnon. Suokoon Herra, että sinusta puhutaan hyvää, sinun luonteesi ja uskosi saavat kiitosta, sinun nuhteeton elämäsi osoittautuu hedelmää kantaneeksi. Suokoon Herra, joka on sinun syntisi sovittanut, että sinun huonoja puoliasi ei tarvitse edes mainita.

Hän antaa armonsa, hän on uskollinen!

Sananl.27:17, 1.Moos.18:20-21, Ap.t.11:24, Ps.57:4.