Kuohuviinit rinnuksille

Armon hetkellä minä vastaan sinulle, pelastuksen päivänä minä autan sinua.

Eikä uutta viiniä lasketa vanhoihin leileihin. Silloinhan nahka halkeaa, viini valuu maahan ja leilit ovat pilalla. Ei, uusi viini lasketaan uusiin leileihin. Silloin molemmat säilyvät.

Joskus joudumme todistamaan ikäviä tapauksia seurakunnan elämässä ja suremaan jotakin skandaalia. Pastorin elämästä paljastuu jotakin väärinkäytöksiä tai seksuaalisia rikkomuksia. Olemme ymmällämme, ihmettelemme. Surettaa paitsi itse tapaus, niin sekin, miksi piti antaa vastustajille aihetta voitonriemuun ja uskon halventamiseen?

Se skandaali, joka meitä järkyttää, ei välttämättä ole Jumalan silmissä se asia, joka häntä loukkaa. Jumala herättää ihmisiä niiden asioiden kautta, jotka meitä kuohuttavat. Seksuaaliset paljastukset näyttävät ihmisten silmissä pahoilta. Ne voivat toimia viimeisenä herätyksenä, jos muut keinot eivät tehoa. Loppujen lopuksi kuitenkin varsinainen synti tai Jumalan tahdon vastainen asia, josta seurakunnan pastori on vastuussa, voi olla ihan muuta. Se voi olla jokin väärä teko, henkinen väkivalta, tilan antaminen mammonalle tai muulle epäjumalalle – jokin terveestä uskosta pois poikkeaminen.

On olemassa fariseuksia, jotka vaanivat kaikkia uskon ihmisiä. Kristillisyys, kun se on tarpeeksi kesyä ja sopivasti vesitettyä, on ok – mutta usko! Siitä menee heti hermo ja syykin on selvä – menestysteologia! Valitettavasti tällaista tulkintaa on ja perusteettomat tuomiot sinkoilevat. Jokaisen pitäisi olla varovainen, jos haluaa lähteä jakelemaan tuomioita ja heittelemään kiviä.

Olisi tarpeen elää sillä tavalla hengen johdossa, että pystyy katsomaan pinnan alle ja arvioimaan asioita oikein. Mikään ennakkoluulo ei tuota oikeaa arviota. Olisi hyvä myös säilyttää malttinsa eikä olla tietävinään asioita, joita ei tiedä kuitenkaan. Ja vaikka tietäisimmekin, mitä hyötyä meidän tuomiostamme on? Raamattuhan puhuu selvää kieltä: Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan.

Haluan siis rohkaista näkemään asiat oikeassa valossa ja jos syy ja seuraussuhteet alkavat hahmottua, rukoilemaan suunnanmuutoksen puolesta ja siunaamaan asianosaisia, jotka itse kärsivät kompasteluistaan eniten.

Jes.49:8, Matt.9:17, Matt.7:1-2.