Kristukseen kiinni kasvaminen

Rukoilemme, että eläisitte Herralle kunniaksi ja kaikessa hänen mielensä mukaan ja että kantaisitte hedelmää tekemällä kaikkea hyvää ja kasvaisitte Jumalan tuntemisessa.

Kun kerran olette ottaneet omaksenne Herran Kristuksen Jeesuksen, eläkää hänen yhteydessään. Juurtukaa häneen, rakentakaa elämänne hänen varaansa ja vahvistukaa uskossa sen mukaan kuin teille on opetettu. Kaikukoon kiitoksenne runsaana.

Paavali korosti Kolossan kristityille, että tärkeintä on Kristus, että hän on heidän elämänsä keskipiste. Niin kauan kuin kolossalaiset olisivat juurtuneina Kristukseen, ei heillä olisi hätää. Paavali nimeää niitä tekijöitä, jotka voivat kuitenkin häiritä tätä tervettä uskoa:

Pitäkää varanne, ettei kukaan houkuttele teitä harhaan tyhjillä ja pettävillä viisauden opeilla, jotka nojautuvat ihmisten perinnäisiin käsityksiin ja maailman alkuvoimiin eivätkä Kristukseen.

Pettävät viisauden opit? Mitä ne ovat? Ainakin olen nähnyt ja kuullut paljon opetusta, joka vain turvaa jonkin pienen klikin edut. On poppoo siellä ja toinen klikki täällä ja jokainen korostaa omaa raamatullisuuttaan. He kiivailevat kukin oman oppinsa puolesta. Loppujen lopuksi he ovat enemmän kiinnostuneita sinun rahoistasi kuin sinusta. Joskus he haluavat sinut kokonaan omakseen – siis haluavat standardoida ajattelusi ja aivopestä sinut täysin, jotta sinä tunnustaisit heidän auktoriteettinsa ja olisit aina heille alamainen kuin koira.

Mutta Paavalin opetus kolossalaisille on toisenlaista. Paavali ei puhu mistään poppoista, hän puhuu Kristuksen ruumiin yhteydestä, kiinni kasvamisesta häneen, joka on Pää. Paavali kumoaa sellaisen lähestymistavan, joka aina asettaa ulkonaisia sääntöjä. Jäsenyys Kristuksen ruumiissa ei ole sääntöjen noudattamista, kieltoja ja käskyjä – se on elämää hänen yhteydessään, sellaista elämää, joka on saatu lahjaksi ylhäältä, Kristukselta.

Jos siis teidät on yhdessä Kristuksen kanssa herätetty kuolleista, niin tavoitelkaa sitä mikä on ylhäällä, missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella. Ajatelkaa sitä mikä on ylhäällä, älkää sitä mikä on maan päällä.

Uskossa kasvaminen ja hengellinen edistyminen ei riipu teologian ymmärtämisestä, ei oikeasta opista eikä oikeasta kirkosta, ei minkään tapojen omaksumisesta – se riippuu siitä, miten kasvamme kiinni Kristukseen. Jos hänen sanansa saa meissä sijaa ja hänen henkensä saa meitä kasvattaa, opettaa ja johdattaa, olemme turvassa. Kun meillä on orgaaninen yhteys Kristukseen, olemme yhteydessä myös toisiin Kristuksen omiin. Organisoitu yhteys voi näyttää samalta, mutta koetuksen tullessa se pettää.

Kol.1:10, Kol.2:6-7, Kol.2:8, (Kol.2:11-15), Kol.3:1-2.