Pyhien parjausta

Älä ilku, viholliseni, minulle. Vaikka olen kaatunut, minä nousen vielä, vaikka olen keskellä pimeyttä, Herra on minun valoni.

Joko olet päivittänyt itsesi nykyaikaan? Tätä kirjoittaessa elän vuotta 2017 ja mietin trollaamista. Uusi termi, joka tarkoittaa valeuutisten levittämistä. Trollitehtaat ovat tavallisia ja niitä tuntuu nousevan joka puolella uusia. Niissä suolletaan nettiin ja uutistoimistojen uutisvirtaan kaikenlaisia huuhaa-uutisia ja suoranaisia valheita. Ne voivat olla propagandaa, panettelua, harhaanjohtamista, mustamaalaamista ja oman kuvan kiillottamista. Kaikenlaista, mitä ei voi totuudeksi kutsua. Sitten on ”vaihtoehtoiset faktat”, kuten valtava väentungos Trumpin virkaanastujaisissa… Niiden lisäksi on näitä metoo-kampanjoita, jotka voivat lähteä liikkeelle oikeista vaikuttimista, mutta joita myös sielunvihollinen osaa helposti hyödyntää niin että viattomat ihmiset joutuvat leimatuiksi.

Nykyään täytyy siis olla hereillä, ettei joudu hoopotetuksi. Joko sinä olet totutellut ”uuteen normaaliin”. Meille kristityille ei trollaamisen pitäisi olla uusi asia. Voimmehan lukea vaikkapa Nehemian kirjasta, kuinka vastaava toimi vanhan liiton aikaan: Sitten Sanballat lähetti vielä viidennen kerran luokseni palvelijansa. Miehellä oli mukanaan sinetöimätön kirje, joka kuului näin: ”Kansojen keskuudessa puhutaan, ja myös Gesem sanoo, että sinä rakennat muuria, koska aiot nousta juutalaisten kanssa kapinaan. Väitetään myös, että sinä pyrit heidän kuninkaakseen ja olet asettanut profeettoja, joiden on määrä huutaa sinut Jerusalemissa Juudan kuninkaaksi. Tämä tulee kyllä kuninkaankin tietoon. Tule siis neuvottelemaan meidän kanssamme.” Näin Nehemian vastustajat yrittivät häntä pelotella, mutta Nehemia vastasi heille: ”Se, mitä sanoit, on aivan perätöntä. Olet itse keksinyt kaiken.”

Isebel oli aikanaan hyvä huijaamaan ihmisiä. Hän järjesti vaikeuksia hurskaalle Nabotille sanoen: Sijoittakaa häntä vastapäätä kaksi kunniatonta miestä, jotka todistavat häntä vastaan ja sanovat: ’Sinä olet kironnut Jumalaa ja kuningasta.’ Viekää hänet sitten ulos kaupungista ja kivittäkää hänet kuoliaaksi.

Totuuden tunteminen yhdistettynä sen rohkeaan puolustamiseen on hyvä ase näitä trollitehtaita vastaan. Meidänkin tulee olla urheita vastustuksen edessä, kun kaikenlaiset juorut ja huhut leviävät. Minullakin on ollut elämässäni näitä trollaajia ihan kotitarpeiksi. Tietysti olen syntinen ja tehnyt paljon väärää, mutta juuri siksi olen turvannut Vapahtajaan. Joskus vihollinen hiipii niin pimeässä ja toimii niin vaivihkaa, että on mahdotonta puolustautua tai oikaista mitään vääriä tietoja. Kaikenlaiset kansantuomioistuimet menestyvät tässä ilmapiirissä. Ne lynkkaavat syyttömiä ihmisiä ja langettavat vääriä tuomioita – kuten tekivät Jeesuksellekin, elämän ruhtinaalle.

Niinpä haluan rohkaista sinua, hyvä lukijani, näiden sielunvihollisen harjoittamien metkujen vuoksi. Haluan rohkaista sinua, vaikka monet ihmiset lankeavat näihin trollauksiin. Sinusta puhutaan pahaa, niin puhuttiin Jeesuksestakin. Sinusta keksitään valheita, niin kaikista muistakin pyhistä. Paavali, joka itsekin oli aina vastustajien hampaissa, kehottaa: Valvokaa, pysykää uskossanne lujina, olkaa urheita, olkaa vahvoja.

Autuas se, joka koettelemuksessa kestää. Sen kestettyään hän on saava voitonseppeleeksi elämän. Jumala on sen luvannut niille, jotka häntä rakastavat.

Miika 7:8, Neh.6:5-7, Neh.6:8, 1.Kun.21:10, 1.Kor.16:13, Jaak.1:12.