Minulla ei ole ketään

Etsikää Herraa, kun hänet vielä voi löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä!

Sairas vastasi: ”Herra, minulla ei ole ketään, joka auttaisi minut altaaseen, kun vesi kuohahtaa. Aina kun yritän sinne, joku toinen ehtii ennen minua.”

Saatamme elää samassa tilanteessa kuin tämä sairas mies. Odotamme jotakin kuohahdusta ja toteamme aina, kun sellainen kuohahdus tapahtuu – nykyäänhän se on enemmän tunnekuohu, jota tarvitaan, tai seurakuntaelämän keskellä tapahtuva liikutus – niin huomaamme, että se meni ohi koskettamatta minua. Sitten elämästämme tulee valitusvirsi: ”minulle ei koskaan tapahdu mitään”. Tai syy löytyy ihmisistä: ”minulla ei ole ketään, joka todella välittäisi”. Sitten joku aina löytää tämän ”lopullisen ratkaisun” – ei pidä odottaa mitään, niin ei petykään. Siitä rakennetaan kokonainen teologinen koulukunta.

Mutta ongelman ratkaisuhan on olemassa. Ongelman ratkaisu käveli kerran Betesdan lammikon äärellä ja Johannes oli silminnäkijänä paikalla:

Jeesus sanoi hänelle: ”Nouse, ota vuoteesi ja kävele.”

Ei tarvittu mitään kuohahdusta eikä veden liikuttamista eikä niitä tarvita tänäänkään. Jumala ei vastaa meidän odotuksiimme minkään kaavan mukaan. Hän näkee meidän tarpeemme ja kykenee antamaan vastauksia, jotka toimivat. Hän ei tarvitse meidän uskonnollisia tunteitamme, hän ei tarvitse mielenliikutuksia eikä tunteiden nostatusta. Hän ei varsinkaan kaipaa meidän epäuskoamme, mutta hän voi kävellä meidän ylitsemme niin että hän siirtää sivuun väärät odotukset, erilaiset uskon korvikkeet, tunnekuohut – jopa Herran enkelit saavat väistyä hänen tieltään, kun hän tekee ihmeitään, ennen kuulumattomia, uusia ja yllättäviä tekojaan.

Hän on niin suvereeni, ylivertainen. Ja hän on niin armollinen ja rakastava, että hän on tullut ja on tavoitettavissa. Hän ei piiloudu, hän ei ole mykkä. Hän puhuu ilosanomaansa jatkuvasti. Hän kulkee ihmisten keskellä, hän tavoittaa. Hän ei torju ketään, joka haluaa häneltä apua. Hän ottaa vastaan epätoivoisia ihmisiä ja on valmis auttamaan. Hän on etenkin siellä, missä ihmiset etsivät puhdistusta, apua sisäiseen hätäänsä. Hän on Herran enkeliäkin parempi auttaja. Herran enkeliä voi joutua odottamaan, mutta Jeesus on läsnä siellä, missä häntä avuksi huudetaan:

Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua. Älä vitkastele. Huuda avuksi hänen nimeään, nouse ja anna kastaa itsesi, anna pestä syntisi pois.

Jes.55:6, Joh.5:7, Joh.5:8, Ps.50:15, Ap.t.22:16.