Tulevaisuuden toivo

kevatpuroHe ovat saaneet kärsiä, mutta minä muutan heidän surunsa riemuksi, lohdutan ja ilahdutan heitä. Jer.31:13.

Jeremian kohdalla tapahtui vähän sama ilmiö kuin Jesajankin kohdalla: Jeremia alkoi parannussaarnan ja tuomioiden sijasta lohduttaa ja rohkaista ihmisiä ja kertoa Jumalan armosta ja hyvyydestä, jonka hän on vielä varannut uppiniskaiselle kansalleen. Tämä jakso alkaa Jeremian luvusta 30 ja voidaan otsikoida ”Minä käännän sinun kohtalosi”. Siinä Jumalan henki puhuu omaisuuskansalleen Israelille ja lohduttaa tätä antaen lupauksia tulevasta, myös uudesta liitosta.

Lapsesi palaavat kotiin vihollismaasta, sanoo Herra. Sinulla on tulevaisuuden toivo: lapsesi palaavat asuinsijoilleen, sanoo Herra. Jer.31:17.

Jumalan uskollisuus Israelin kansaa kohtaan on hämmästyttävää. Israel rikkoo koko ajan, he kapinoivat ja kulkevat harhaan. Jumala nuhtelee heitä ankarasti ja rankaisee kerran toisensa jälkeen. Israel tekee parannusta korkeintaan hetkellisesti ja palaa taas entiseen menoonsa – epäuskoon. Mutta Jumala osoittaa armonsa aina uudelleen ja lupaa hyvän ja siunatun tulevaisuuden. Näin vanhan liiton kirjoitukset sisältävät puhdasta evankeliumia. Kristuksen muoto tulee tässä Jeremiankin jaksossa kirkkaana esiin, ja näemme, kuinka hänen armahtavat käsivartensa ovat auki ottamaan vastaan kansansa syntiset. On virkistävää lukea Vanhaa testamenttia, kun vanhan liiton kirjoitukset valaisevat meille Kristusta ja hänen pelastussuunnitelmaansa ja kertovat meille Jumalan loputtomasta armosta.

Niinpä saamme tänäänkin rohkaisua Jumalan sanasta. Saamme kuulla, kuinka armollinen ja hyvä Jumala on. Syntisinä ja harhapoluille eksyneinä olemme hänen etsivän katseensa valokeilassa. Hän etsii meitä kuin kadonneita lampaitaan ja vain yhtä tarkoitusta varten: ottaakseen syliinsä ja tuodakseen kotiin. Pitääkseen meistä huolta. Viedäkseen meidät janoon nääntyvät juomaan:

Väsynyttä minä juotan, nääntyneen minä ravitsen. Jer.31:25.

Kuinka hyvä onkaan Herra! Antakaamme elämämme Elämän ruhtinaalle, palvelkaamme häntä iloiten. Hän on ansainnut, että häntä palvellaan ja hänelle ollaan kuuliaisia. Hän saakoon meidän jakamattoman sydämemme ihailun ja ensirakkauden osakseen tänään.

eSiru