Rohkeus olla oma itsensä

Kaksi tähtirykelmää törmäyskurssilla. ”30 Doradus Nebula” sijaitsee 170.000 vv:n päässä Linnunradasta. Herra, sinun luomakuntasi on täynnä ihmeitä. Kuva NASA

Jumala loi sinut ja hän teki sinusta yksilöllisen. Kukaan muu ei ole täysin samanlainen kuin sinä. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, että sinusta tulee sinä vasta aikaa myöten. Et ole syntyessäsi vielä valmis. Usein ihmisen persoonallisuuden kasvu kestää koko iän.
Oman persoonallisuutensa löytämistä haittaavat monet tekijät: 1) et näe koskaan sopivaa mallia 2) sinua ohjataan väärään suuntaan 3) sosiaalinen paine estää sinua olemasta oma itsesi 4) sinulta puuttuu rohkeutta olla oma itsesi 5) sinulta puuttuu uskoa vastaanottaa Jumalalta oikea kuva itsestäsi tai toteuttaa oma näkysi jne. – kohtia voi olla monia muitakin.

Ihmisten odotukset muovaavat sinua. Mutta et voi tehdä jokaista ihmistä ympärilläsi tyytyväiseksi. Jos yrität tehdä kaikki muut ihmiset tyytyväisiksi sinuun, turhaudut pahan kerran, sillä se ei ole koskaan mahdollista. Voit epäonnistua siinä jo syntymäsi hetkellä, kun et olekaan se poika tai tyttö, jota äitisi odotti saavansa.

Minä olin poika. Se oli ensimmäinen asia, missä minä petin ympäristöni odotukset.

Olen antanut ihmisten pettyä minuun usein ja olen oikeastaan aika tyytyväinen moniin pettymyksiin, joita olen tuottanut ihmisille. En ole esimerkiksi lainkaan kilpailuhenkinen. Niinpä olin aina surkea joukkuetoveri pelissä kuin pelissä. Hyvä, etten tehnyt omaa maalia koskaan – potentiaalia olisi ollut…

Heti uskonelämäni alussa totesin, että en ole evankelistatyyppiä. Loppujen lopuksi huomasin, että en ole erityisemmin luotu paikallisseurakuntaa varten. Tajusin olevani media-ihminen: luen, kirjoitan, bloggaan, teen kuvia, julkaisen lehteä tms. Heti uskonelämäni alussa raahasin seurakuntaan nauhurini. – Voi, mitkä moitteet siitä sainkaan!

Olin vähän yli 30-vuotias, kun vaimoni näki näyn, jossa enkeli sovitti käteeni jonkinlaista valtikkaa. Kuvauksen perusteella se oli jotakin arkisempaa – kynä, jossa oli jonkinlainen hohtava pää. En ole sattumalta kirjoittamisesta innostunut.

Huomasin myös, että puuhastelen mieluummin yksin erilaisia asioita kuin vietän aikaani seurassa. En ole epäsosiaalinen, mutta ehkä hieman erakko kuitenkin. Mutta en olisi voinut kääntää niin monta sataa sivua tekstejä englannista suomeksi, jos olisin menevää sorttia. GFA:n Euroopan johtaja sanoi minusta: ”Simo on kyllä hyvä kaveri, mutta hän on naulannut housunsa kiinni tuoliinsa eikä lähde kotoaan minnekään!”

Sellainen moite. Mutta turha jäädä suremaan asioita ja ominaisuuksia itsessään, joita muiden on vaikea hyväksyä. En elä miellyttääkseni muita. Olen sellainen kuin olen.

Sehän juuri on vahvuuteni!

Kun olen jo eläkeläinen, uskallan olla oma itseni paljon rohkeammin kuin lapsena tai nuorena. Uskallan tiedostaa, kuka olen ja millaiseksi Jumala minut loi. Silti etsin vielä itseäni. Kuljen kuin sokea pimeässä pitäen kiinni köydestä – se köysi on Jumalan sana. Jos en tunne sanaa ja sulauta sitä itseeni, en voi koskaan olla se persoona, joksi Jumala minut tarkoitti.

Sama tilanne sinullakin on, luulen niin. Sinun pitää uskaltaa olla oma itsesi, tunnistaa omat ominaispiirteesi ja kehittää omaa lahjakkuuttasi. Sinun tulee myös koko ajan opetella tuntemaan Jumalaa enemmän ja enemmän. Se merkitsee ahkeraa sanan tutkimista ja rukouksen päivittäistä harjoittamista. Kyseessä ei nimittäin ole vain sinun persoonasi, vaan sinun kutsumuksesi.

Kutsumus on sitä, kun sinun persoonasi ja Jumalan suunnitelma kohtaavat.

Rukous

Herra, auta minua olemaan se henkilö, joksi sinä minut loit. Auta minua kasvamaan sinun suunnitelmasi mukaan ja jättämään toisten ihmisten odotukset omaan arvoonsa. Auta minua löytämään oma kutsumukseni ja toteuttamaan omaa persoonallisuuttani sinun suunnitelmasi mukaan. Anna minulle rohkeutta vastustaa yhdenmukaistamista ja samaan muottiin puristamista ja olemaan rohkeasti erilainen. Kiitos, että sinä olet sen mahdollisuuden minulle varannut ja saan olla sinun kunniaksesi ainutlaatuinen luomus jo nyt ja kerran taivaassa täysin uusi luomus Kristuksessa! Aamen.