Sähköisen kirjan käyttö

Elonex700B

Sähköiset kirjat ovat tulleet markkinoille ja minäkin jaan niitä ilmaiseksi. Oletko sinä jo kokeillut sähköisen kirjan lukemista? Helpoin tapa aloittaa on lukea sähköisiä kirjoja PC:llä (tai Mac:illä) ja käyttää siinä sopivaa ekirjan lukijaa.

Jos sinulla ei ole tietokoneessasi (PC) sähköisen kirjan lukijaa, voit ladata sen seuraavasta Adoben linkistä – ohjelma on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/#fp Adoben lukija on hyvin skaalautuva ja helppo käyttää.

Ilman rekisteröitymistä voi ladata myös seuraavan lukijan: http://www.barnesandnoble.com/ebooks/download-reader.asp
Tämäkin on hyvä eKirjan lukija (olen kokeillut vain PC:lle tarkoitettua versiota) , mutta vaatii hieman temppuilua, että saa sivun sopivan kapeaksi ja ihanteelliseksi silmälle. Riippuu varmasti paljon näytöstä…

Yksinkertainen ja hyvä ratkaisu monelle PC-käyttäjälle on hankkia eKirjan lukemiseen tarvittava lisäosa Firefox-selaimeen. Toimii varsin näppärästi. Löytyy täältä: https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/45281/

Kuulostaako vaikealta? – Vaikeaksi homma voi mennä, jos haluat ostaa sähköisiä kirjoja, sillä useimmissa on ns. DRM-suojaus. DRM-suojauksen purkamiseen on edellä mainittu Adoben ohjelmisto hyvä. Kun käytät sitä, saat suojauksen auki automaattisesti. (Adobe tosin antaa rajatun määrän suojauksen purkuja kerralla ja joskus voi joutua ”tilaamaan” niitä lisää ja ainakin kertaalleen tein minäkin jo salasanan vaihdon palveluun, jolloin sain lisää oikeuksia avata epub-tiedostoja.)

Osa tarjolla olevista ekirjoista on ilmaisia, osa maksullisia. Kaikissa ilmaisissa ei ole suojausta ollenkaan. Tyypillinen esimerkki sellaisesta on ekirja, jonka saat Uskonkilven nettikaupasta. Saat ekirjat sähköpostin liitteenä, joten sinun pitää osata tallentaa ne tietokoneesi kansioon ja sieltä ladata ekirjan lukijaan. Jos sinulla on offline-laite, voit käyttää Adoben lukijaa varsinaisena kirjastonasi ja siirtää siitä kirjojasi ekirjan lukijaan. Yhteys tietsikasta lukijaan on USB-kaapelilla tai langattomasti. Toimenpide sujuu ”raahaamalla”, kun Adobe Digital Editions näyttää laitteesi hakemistossa omana kansiona. (Laite pitää ensin auktorisoida, mutta se on lähinnä ok-napin painamista.)

Sähköiset kirjat ovat tulleet enemmän kuluttajien saataville älypuhelinten yleistymisen myötä. Yleensä älypuhelimessa on sovellus, joka ostaa ja lukee ekirjoja. Esimerkiksi Elisa-kirjalla, joka on palvelu, josta voit ostaa ekirjoja, on myös oma sovellus, joka toimii android-puhelimissa. Käsittääkseni tämä puhelinten ja muiden laitteiden, kuten tablettien, ja niiden sovellusten kirjavuus on kaiken kaikkiaan melkoinen sekamelska, mutta eiköhän niistä pääse jyvälle, kun ensin ostaa sen älypuhelimen tai iPadin. Kuulema Elisan palvelu ei toimi Nokian Lumiassa (ainakaan toistaiseksi). Toinen ekirjoja myyvä kauppa on eLibris. Lienee kauppoja verkossa jo paljonkin. Mutta jos hankit ekirjan lukijaksi Kindlen, olet silloin aika pitkälle sitoutunut ostamaan kirjasi Amazon.com-in kautta, sillä Kindlessä on oma suojaustekniikka. Et pysty lukemaan Elisan tai eLibris-palvelun kirjoja Kindle’llä.

Koska itselläni ei ole vielä älypuhelinta, en osaa kauheasti neuvoa. Mutta käsittääkseni Issuu-palvelun kirjoja ainakin voi lukea älypuhelimen nettiselaimella. Elisa-kirjan osalta voin kertoa lähinnä kuriositeettina, että voin luoda palvelussa oman kirjan ja lähettää sitä sähköpostin kautta ystäville (jotka lukevat sitten kirjaa sillä laitteella, jolla lukevat sähköpostiakin). Voin ladata vastaavan epub-tiedoston koneelleni, mutta sitä ei voi jaella suojauksen takia noin vain. Huomaamme äkkiä olevamme sidottuja tällaiseen kaupalliseen palveluun (Elisa-kirja on sinänsä ihan hyvä palvelu). Suosittelen Issuu-palvelua jokaiselle, jonka sormia syyhyttää julkaista jotakin luettavaa netissä (perusversio on ilmainen). Issuu-konsepti on uusi ja kilpailee jossain määrin blogi-julkaisemisen kanssa – tai on sille hyvä täydentävä vaihtoehto.

Yksi harkinnan arvoinen asia on hankkia ekirjan lukija erikseen, vaikka Kindleä en nyt suosittelekaan. Laitteita on monia ja eri hintaisia. Jos haluat halpamallin, saat sen 60 eurolla (+postikulut). Mutta varaudu siihen, että laite voi simahtaa piankin. Minä itse ostin Elonex700EB:n (ks.kuva) ja se pimeni kuukauden käytön jälkeen. Onneksi sain takuuseen uuden kappaleen. Se on nyt toistaiseksi toiminut. Elonex-konsepti on hyvä, sillä laitteessa on värinäyttö ja se toimii myös valokuvakehyksenä. Sillä voi kuunnella musiikkia ja katsella videoita. Laturi pitää ostaa erikseen, mutta kotioloissa pärjää ilmankin laturia, koska laitteen voi ladata tietsikan USB-liittimen kautta.

Mutta ehkä sinun pitää harkita vähän kalliimpaa laitetta? Halpatuote on aina halpatuote. Siinä on vaan se aprikoinnin paikka, että hinnan noustessa myös älypuhelin löytyy samasta haarukasta.

Kertokaa kokemuksianne ekirjoista ja niiden lukemisesta.