Haluatko mieluummin kuunnella tekstin kuin lukea?

ispeechJuhannuspäivän ratoksi on mukava oppia uusia asioita, sellaisia kuin: miten saada teksti puheeksi? Puhesyntetisaattoreita on kehitelty kauan ja niitä on käytössäkin, mutta nettisivujen tekstin kuuntelemiseen ei oikein helpolla löydy työkalua. On kuitenkin olemassa yksi kohtuuhyvä apuväline.

Selaimeen asennettavia ohjelmia, jotka muuntavat tekstin puheeksi, on olemassa ainakin Firefox- ja Chrome-selaimia varten. Firefox-selaimelle vaan ei löydy lisäosaa, joka osaisi hyvin suomea – jotkut muut kielet taipuvat kyllä. Sen sijaan Googlen Chrome-selaimeen saa lisäosan nimeltä ”Select and Speak”, joka osaa kohtuuhyvin ääntää suomen kieltä, mm. sanoa numerot suomeksi. Asentaminenkin käy melko helposti, tässä ohje:

Avaa Chrome-selaimesi – jos sinulla ei vielä ole Chrome-selainta, voit ladata sen täältä: Chrome-selain – ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa ikonia, jossa on kolme viivaa päällekkäin. Valitse Työkalut ja sieltä Laajennukset. Selaa laajennuksia klikkaamalla kohtaa ”Hanki lisää laajennuksia” ja syöttämällä hakusanaksi ”Select and Speak”. Jos oikea laajennus löytyy, klikkaa painiketta ”Lisää Chromeen”. Saat selaimeesi lisäosan, joka on nimeltään iSpeech.

Asennuksen jälkeen voit käyttää laajennusta heti valitsemalla selaimeltasi jonkin tekstin maalaamalla sen ja painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa kaiuttimen kuvaa. Selaimeen avautuu tällöin pieni ruutu (sama kuin kuvituksena oleva kuva), jonka avulla voit vaikka lopettaa puheen kesken tai säätää asetuksia. Puheohjelma ja tekstin valinta poistuvat käytöstä klikkaamalla ruutua jossakin kyseisen pikkuruudun ulkopuolella.

Asennus osaa valita suomen kielen automaattisesti. Puhujan voi vaihtaa, mutta suomea osaa vain (automaattisesti valittu) naisääni. Puhe on suht kelvollista kuunneltavaksi. Puhetta voi nopeuttaa tai hidastaa ja äänen voimakkuutta voi säätää. Itse säädin puheen nopeutta yhden pykälän hitaammaksi.

Ehkä sinulla ei ole tällaiselle käyttöä, mutta joku huononäköinen voi hyötyä siitä paljonkin. Joku voi olla vaan niin laiska lukemaan, että haluaa muuntaa tekstin puheeksi ja kuunnella sitä esimerkiksi omien askareidensa lomassa. Kokeile siis!

Jos olet ulkosuomalainen ja lisäosa asentuu muulla kuin suomen kielellä ja haluaisit kuunnella Uskon kilven sivuja suomeksi, klikkaa kaiuttimen ikonia, valitse Options ja täppää ”Auto-detection-language” pois päältä, jolloin voit valita alasvetovalikosta ”European Finnish Female”. Näin saat kuunnella kaunista suomen kieltä – ainakin konekieltä.